Rabu, 8 Januari 2014

SET RAMBUT GUGUR SHAKLEE


Salam semua pembaca blog budiaman,
Emm... sedar tak sedar dh masuk tahun baru 2014. Rasanya belum terlambat untuk wish Selamat Tahun Baru kepada rakan2 budiman semua.

Hari ini saya nk bercerita sedikit mengenai masalah rambut gugur nie.
Kebelakangan ini saya sering berdepan dgn masalah rambut gugur (simptom ibu lepas bersalin. almaklum la br 6 bulan bersalin). Sana sini kt rumah saya tu ada je rambut. Dek sbbkan dh x tahan hari2 kene menyapu rambut yg gugur tu, so saya pun mula lah mengoogle apa-apa yang berkaitan dengan mslh ini sehingga la terjumpa dengan blog : Ibu_adib vitamin store
 
"Masalah keguguran rambut adalah perkara biasa yang dialami oleh lelaki yang berusia dan wanita terutamanya yang baru melahirkan anak..Banyak faktor yang menyebabkan masalah ini berlaku ,antaranya ialah :

1. Penurunan Mendadak Estrogen Selepas Bersalin

Kandungan Estrogen yang tinggi semasa mengandung menyebabkan pembentukan scalp rambut yang sihat dan ia mengunci akar rambut dengan kuat maka pertumbuhan rambut berlaku dengan baik. Tetapi sebaik sahaja bersalin penurunan kadar estrogen secara mendadak menyebabkan akar rambut longgar dan mudah gugur.


2. Pengambilan Makanan Berproses Sebagai Diet Harian
Rambut juga seperti rumput hijau di padang, perlukan bekalan nutrient dan air yang cukup agar ia tumbuh subur. Pengambilan diet dengan makanan berproses menyebabkan badan kita sukar untuk menerima nutrient yang cukup untuk berfungsi. Otak akan menghantar gelombang untuk mengambil nutrient dari rambut kerana rambut secara amnya tidak mempunyai fungsi penting dalam meneruskan aktiviti harian. Kerana kekurangan nutrien seperti zinc, zat besi, protien dan lain-lain menyebabkan rambut kusam dan akhirnya gugur.

3. Stress
Stress memerlukan banyak B-complex, stress menyebabkan sekatan pada salur darah (saluran menjadi sempit) yang menyukarkan penyaluran nutrient kepada rambut

4. Bahan Kimia Dalam Produk Rambut
Kebanyakan syampu di pasaran terhasil dari bahan kimia merbahaya yang merosakkan rambut. Macam-macam iklan yang kononnya nak luruskan lambut, lebatkan rambut, atasi rambut gugur dan produk ini dijual dengan harga yang murah. Hakikatnya, produk-produk ini mengandungi bahan kimia yang akan membuatkan rambut kita semakin rosak.

Tetapi anda semua tidak perlu risau kerana Shaklee menawarkan set untuk mengatasi masalah keguguran rambut iaitu :

Vitalea (multivitamin dan multimineral)
B-Compleks
Zinc 
ESP

Berikut pula adalah set penjagaan rambut Shaklee yang bebas kimia dan dihasilkan dari bahan-bahan semulajadi:

Untuk keguguran rambut:

1.Revitalizing Shampoo
2.Lightweight Conditioner
3.Nourishing Scalp Treatment 
(note : set ni boleh digunakan secara harian)

Untuk rambut berkelemumur, gugur, bercabang, rosak dan berminyak:
1.Purifying Shampoo
2.Replenishing Condition
3.Nourishing Scalp Treatme
(note : set ni utk kegunaan 1-2 kali seminggu..bukan harian)









 
Sebarang persoalan/berminat, bolehlah menghubungi 
saya/sms/watsapp saya:
012-6191908
Nor Diana binti Azam
ID Shaklee : 956213
Catat Ulasan